hypospadi

jo, många frågar mig om detta med vincents snopp, den ska ju opereras pga hans hypospadi, så här kommer lite information om vad hypospadi är, stryker under det som gäller för vincent.

 Hypospadi är ett tillstånd som uppstår tidigt under fosterlivet (8:e-12:e fosterveckan) hos pojkar och resulterar i att urinrörets mynning kommer att ligga på undersidan av penis..Hypospadi innebär också att penisen kan vara böjd nedåt (chordee)
Hypospadi finns hos cirka 1 av 300 pojkar
En riskfaktor är de Endokrina faktorer- inbegriper låga nivåer av androgener (t.ex. testosteron, androsteron) och oförmågan hos spädbarnets celler att använda dessa substanser effektivt kan resultera i hypospadi. Androgener är substanser som stimulerar utvecklingen av manliga egenskaper.
Hypospadi resulterar i en urinrörsöppning belägen under och bakom ollonet. Denna öppning kan finnas på ollonets undersida, längs peniskroppens undersida i pungen eller i området mellan (perineum) skrotum (pungen) och anus. Ju längre öppningen är från ollonets topp, desto större är sannolikheten att penisen är krökt (chordee).
Några vanliga komplikationer av allvarlig hypospadi inbegriper att testiklarna inte vandrar ner i pungen eller ljumskbråck.

så kan man sammanfatta det hela, men för just vincent är det så att han även hade mycket liten snopp när han föddes, och eftersom testiklar inte fanns på plats misstänktes först något kromosomfel, nu var det inte så, men hans nivå av testosteron var ganska låg, för att se om vincent överhuvudtaget hade några testiklar, och för att få snoppen att växa lite extra sattes det in 2 doser av testosteron, och det gav en jätte effekt, vilket visade ( med hjälp av fler prover ) att han har testiklar, men det gav honom också erektion järnet, nästan dygnet runt i 2 månader- och om man har en snopp som ser ut som vincents, krökt, och den sitter liksom fast, som att strängen sitter fast mellan snoppen och pungen, att då få dunderstånd, det är smärtsamt, så den tredje och sista dosen behövdes aldrig, dessutom växte snoppen ca 100 % på dom 2 månaderna....
vincent har inga problem med att kissa tex, men han får ibland ont i snoppen, varför vet vi inte riktigt, dessutom är det väldigt svårt att hålla rent och torrt, förhuden finns, men på ovansidan sitter den väldigt tajt, så vi måste ju dra ordentligt för att göra rent och det är verkligen inte populärt.
så till operationen då, det hela går ut på att urinröret förlängs och placeras där det ska, undersidan snyggas till och det är väldigt mycket en kosmetsk operation, men om den inte görs kommer han heller aldrig kunna genomföra samlag, pga att den är krökt, detta rättar till sig när dom släpper på undersidan och placerar urinröret rätt, för att förlänga urinröret används förhuden, man bygger alltså ett nytt...
men vincent behöver ju även få sina testiklar hittade och nerputtade.. det görs senare, ca 4-6 månader efter denna operation och med titthålskirurgi, om dom ligger bra vill säga, annars får man öppna buken.
efter operationen är det vad jag har förstått rätt jobbigt för barnen, just eftersom det är kateter, gåförbud och mycket förband...
vincent står på waran till siste februari, men efter det bli det av ganska omgående, trombylet är inte lika bökigt som waran så det är skälet till att vår urolog velat avvakta till alla hjärtoperationer var över.
så det var det... sen är vi förhoppningsvis klara...

2 kommentarer:

famgranath sa...

Hittade hit från en annan blogg. Vi har en son med hypospadi och en med HLHS... Snacka om tillfälligheter. Max, som har hypospadi ska opereras (förhoppningsvis) i början av året...

Mickis.H sa...

Skönt att op blir av ganska snart ändå.
Jo, det är en evig kamp att få Luna att äta. De ständiga infektionerna hjälper inte till heller men hon har varit mycket friskare under hösten än förra våren. Bara 1 antibiotika behandling sen op i sept.
Men vi kämpar på :)